Robia romilor. Tu ai învățat despre asta la școală?

Romii au venit în Țarile Române în secolul al XIV-lea, ca oameni liberi, însă au fost înrobiți timp de aproape 500 de ani.

Tu ai învățat despre asta la școală?

Prima atestare documentară a robiei romilor datează din 3 octombrie 1385. Robia a durat în Țările Române până la mijlocul secolului al XIX-lea, când – odată cu pătrunderea ideilor iluministe de libertate în societatea românească, prin intermediul tinerilor boieri care au studiat în Occident - Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Cezar Bolliac, Ion Heliade Radulescu ș.a. au vorbit despre caracterul retrograd al menținerii robiei și au militat pentru desființarea acesteia. La 22 martie 1843, a fost adoptată prima lege care desființa categoria robilor domnești din Țara Românească. Câțiva ani mai târziu, la 11 februarie 1847, la propunerea domnitorului Gheorghe Bibescu, se votează o lege prin care sunt eliberați toți sclavii Bisericii Ortodoxe și ai oricărui așezamânt public.

Revoluția pașoptistă a reușit să ofere libertatea romilor doar pentru trei luni, deoarece rezistența internă acerbă dublată de intervenția armatei otomane va restaura vechea conducere și, implicit, robia. Împotrivirea boierilor va fi înfrântă abia la 22 decembrie 1855, în Moldova, și la 20 februarie 1856, în Țara Românească. În 1861 au fost dezrobiți si romii din Basarabia. Prin legea nr. 28/2011, data de 20 februarie a fost declarată oficial Ziua dezrobirii romilor din România. (Sursa "Romii din Romania. Repere prin Istorie, Romani CRISS" )

Nu există nici un răspuns.