Materiale informative pentru combaterea discursului urii / Deconstruire de mituri

Materiale informative pentru combaterea discursului urii / Deconstruire de mituri

Materialele prezentate mai jos au fost realizate cu scopul de a sprijini prevenirea și combaterea discursului urii în România, prin oferirea unui instrument de deconstruire de prejudecăți față de anumite minorități și grupuri vulnerabile la discriminare, precum cele de mai jos.

Consiliul Europei definește discursul de ură (hate speech) drept: „toate formele de exprimare care propagă, incită, promovează sau justifică ura rasială, xenofobia, antisemitismul sau alte forme de ură fondate pe intoleranță, inclusiv intoleranța care se exprimă sub formă de naționalism agresiv și etnocentrism, de discriminare și ostilitate față de minorități, imigranți și persoane provenite din imigrație”.

În toate materialele s-a folosit cuvântul „mit” în sensul pe care îl are în limba engleză de „o idee crezută în mod obișnuit, dar falsă (conform dicționar Cambridge) și care se folosește, în mod curent, și în limba română, cu referire la deconstruire de mituri („myth-busting”).
În fapt, ne referim la prejudecată, atât în sensul său din Dicționarul explicativ al limbii române, dar și în sensul din psihologia socială, conform căruia prejudecata este „o antipatie în baza unei generalizări eronate şi inflexibile” (Gordon Allport, The Nature of prejudice, 1954), respectiv o atitudine negativă sau ostilă față de un anumit grup de oameni, strict în baza apartenenței la acel grup.

 

 

 

 

___________________

Proiectul este derulat de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și beneficiază de o finanțare în valoare de 138.989 euro finanțare nerambursabilă, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Conținutul acestei pagini de web nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă

No Comments Yet.

Leave a comment