INFORMEAZĂ-NE

Informează-ne

 

Informeaza-ne_Discriminare in scoli

photo credit © Odeta Catană fotografia aparține proiectului Lagărele de lângă tine

Şcoala joacă un rol important în vieţile noastre şi a comunităţii în care trăim. E cheia formării copiilor şi a tinerilor, pregătindu-i să devină persoane active şi implicate ale societăţii. Despre cum se întâmplă acest lucru la tine în şcoală sau unde învaţă copilul tău, ne poţi scrie la educatie@crj.ro. Dacă există o situaţie care te îngrijorează şi pe care o consideri discriminatorie, împărtăşeşte-o cu noi.

Discriminarea înseamnă orice deosebire, excludere, restricție sau preferință (un tratament diferit) care dezavantajează o persoană sau un grup în comparație cu altele aflate într-o situație similară, pe bază de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenența la o categorie defavorizată.

Punerea persoanei într-o situaţie dezavantajoasă nu trebuie să se facă neapărat cu intenţie, este suficient ca efectul să fie discriminatoriu.

Daca tu consideri că ai fost discriminat, poți să faci plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării sau instanțelor de judecată. Legea care se referă la discriminare, în România, este Ordonanța nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.

Află mai multe la Manual de formare cu privire la discriminare

 

informeaza